Hillevåg bydel starter midt i Mosvatnet og blir landfast ved turstien langs Mostun. Denne delen av bydelen strekker seg helt opp til Sørmarka og omfatter Schankeholen, Saxemarka og luftige Ullandhaugskråningen!
Mosvatnet
Mosvatnet er det mest brukte friluftsområdet i hele byen!
(Foto: Roy Mangersnes)
Super tursti på 3 km rundt hele vannet og mange kjekke stoppesteder. Perfekt for trilleturer – eller sykkeltur med litt større unger.
Yrende plante- og fugleliv (140 arter!, som blant annet skyldes grunt vann, tett kratt og store trær. Det er også ørret i vannet (husk fiskekort). Mosvatnet var en gang drikkevannskilde, men er nå mer forurenset, så bading frarådes.
Mosvatnet har også en fantastisk skøyteis om vinteren er kald. Tenk: En februardag i 1954 bivånet 25 000 tilskuere verdens beste skøyeløpere med Hjallis i spissen. Dessverre begynte isen å knirke og knake og folk ble jaget på land!
Stavanger Kommune har planer om å legge bedre til rette for aktiviteter for barn i området – på stranden, i skogen og på plenene. Følg med!
Vi konsentrerer oss først og fremst om Hillevåg-siden og starter ved Schankeholen.
Følger du undergrunnen fra Mosvangen i retning Saxemarka og SIF-anlegget (Siffen), har du store områder og fine lekemuligheter til plasskrevende aktiviteter. Kanskje teste dragen her?
Her var det mye løye i gamle dager. Det gikk en bekk med fisk i, det var skole (Holen) og en forrektige fornøyelsespark (med krypdyr og krokodiller!). Viking spilte her, og på en cupkamp var det over 20 000 galne tilskuere og ”køer ned til sentrum”.
I dag er det SIF som regjerer. Schankeholen-området og Siffen er åpent og luftig og har et stort potensial.
Saxemarka
Dette trivelige boligområdet er relativt tett bebygd med klassiske rekkehus fra 50-tallet.
Mange nabolagslekeplasser, med grønne lunger og flotte trær innimellom, blant annet i Leif Dietrichtsonsgate og Solsletteveien.
Boltreplasser, plener og fredelige gater med godt naboskap – Viggo Voff ble tatt godt imot her!
Ved Polarveien er det en herlig liten lekeplass, men den er privat, så vis hensyn og rydd opp eventuelt søppel.
Gode gangforbindelser til Bekkefaret og Hillevåg og opp mot Sørmarka.
Krysser du Auglendsveien opp fra Saxemarka finner du en liten, godt skjermet lekeplass ved Lysebuveien. Oppover Ullandhaugskråningen i retning Sørmarka blir utsikten stadig finere, men trille- og sykkelturer opp her vil nok gi litt melkesyre …
Sentralt i Ullandhaugskråningen ligger det en koselig eng nedenfor Mor Åses vei. Dette er en fin akebakke om vinteren (se mer under ”Vinterliv”). Lekeapparater i øvre del samt en liten lekeplass ved gangstien øverst mot sør.
Fin forbindelse til beitemarkene og Ullandhaugtårnet via Ullandhaugleitet.
Lenger nord, øverst i Peer Gynts vei, er det en idyllisk liten balløkke ved det luftige jordbruksområdet, der Ullandhaug-gårdene sender ut beitende kyr.
Ullandhaug
Velkommen til Stavangers største høydedrag – 139 moh. – etter at den store steinen der ble regnet med (slik at Jåttånuten ble slått med 108 cm!). Et besøk til telekommunikasjonstårnet, byens kanskje viktigste landemerke, er et must, med suveren utsikt i alle retninger. Toppen på tårnet er om lag 200 meter høyt!
Sørmarkas Venner driver kafé, så det er populært å gå dit på søndagstur. Mange unger liker også å boltre seg på de 16 marmorsteinene, som i 1896 ble reist til minne om slaget i Hafrsfjord. Før stod Haraldstårnet her, men det ble revet i 1963 for å gjøre plass til det nye Ullandhaugtårnet. En tur opp på plattingen anbefales også i mørket!
Tidligere var hele området ved Ullandhaug åpent jordbruksland, med røtter 1500 år tilbake i tid. Et større skogreisningsprogram startet i 1910, og fra 1930 og i mange år framover ble det hvert år plantet ut om lag 20 000 planter. Om våren er det masse blomster – hvitveis, vårkål og hestehov – om høsten finner du blåbær, tyttebær, masse sopp, lyng og kanskje andre godsaker – eller skatter?
Venneforeningen (som familier oppfordres til å melde seg inn i), har også satt opp en super gapahuk like nedenfor tårnet, på sørsiden. Fin utsikt, og gode grillmuligheter!
Den smått legendariske Slalombakken ligger like nedenfor gapahuken. Her har mange unger fått sin første skikkelige skiopplevelse. I blant annet 1939 og 1947 var det store hopprenn her, med 10–15 000 tilskuere. Hoppbakken ble bare kalt ”U-ha”.