Hillevåg med Bekkefaret – Kvalaberg – Mariero
Mange forbinder Hillevåg med området langs Hillevågsveien gjennom det opprinnelige Hillevåg – fra den berømte Køhler-eiendommen i nord til Skjeringen i sør og som fv. 44 videre til Mariero og Kristianslyst. Det er mange godbiter på begge sider av veien, ikke minst Vannassen og sykkelstien langs fjorden!
- Hillevåg har jafset en bit av Våland opp skråningen til Arne Garborgs vei og Folke Bernadottes vei. Dette er et rolig boligfelt med en rekke ... rekkehus! Det sies at NSB en gang fikk disse tomtene i bytte hos kommunen mot friarealet på Vaulen. Fint område for lufteturer – lekeplasser og -marker i borettslagene ved Fredrik Nannestads vei, Stadsfysikus Wyllers gate, blant annet.
- Det er kort vei til turnettet rundt Vålandsskogen, Vålandstårnet, Våland Kolonihage (sjekk morsom lekehytte og annet snacks der!) og den fine gressbakken på opp- og nedsiden av Overlege Cappelens gate – en glimrende akebakke om vinteren (”Sirevågen” eller Sykeshusbakken). Her er det også lekeplass i bunnen.
Vi kommer ikke utenom litt historie i det sentrale, ”forrektige” Hillevåg. Selve Hillevågsveien har forandret seg voldsomt i takt med tiden, men den har alltid vært en hovedåre med spesialbutikker, produksjonsindustri, handel og mye liv og røre.
Vi anbefaler en tur til Køhler-eiendommen og Frida Hansens Hus, som har en sagnomsust historie. Det ble drevet jordbuk i Hillevåg allerede fra 1700, men 100 år seinere ble det som i løpet av 1800-tallet utviklet seg til "Skandinaviens mest veldrevne gaardsbrug", etablert. Det var et praktfullt hageanlegg, med påfugler, kalkuner, papegøyer, perlehøns, skilpadder og gullfisker i akvarier og torskebrønn for fersk fisk! Allerede omkring 1900 ble Hillevåg industrialisert, og det kom sju hermetikkfabrikker bare på Køhler-eiendommen. Ta en tur innom den fine hagen. Svithun Hagelag har arrangement for barn vår og høst, og det er utstillinger og informasjon i lokalet.
- Fin turforbindelse over tunnelløpet mot Våland og Bekkefaret.
- Kort vei til ”Romsøe-lekeplassen” mellom Stemveien og Andrées gate, samt Jarlabanen, med flott kunstgressbane. Jarlane fyller snart 100 år og har lag helt ned til 5-6-åringer. På Jarlabanen er gresset alltid grønt (og draktene ofte brune).
- På nedsiden av Svend Foyns gate finner du en flott skråning med taubane og lekeplasser og den såkalte Kaninmarkå – som også er en fantastisk akebakke for de minste (Kaninbakken)! Og så har du Askeladden barnehage og det fine uteområdet til barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) rett over tunnelløpet (se an litt, uteområdet er primært for pasientene).
Bekkefaret
Navnet kommer av ”bekken” Salleråen, som rant til Hillevåg fra Mosvatnet. Området består for en stor del av klassiske rekkehus bygd på 50- og 60-tallet. Den gang var det reneste nybyggerstemningen i den såkalte ”Bleiedalen”, med masse småbarnsfamilier og stor optimisme. Nå er nye generasjoner med barnefamilier på plass og boltreplassene består mellom husene.
.
- Lekeplass ved blant annet Nordlysbråtet, Robert Scotts gate og ved turstien i vestre ende av Ellsworths gate. Mange aktivitetsmuligheter nede ved Bekketunet barnehage og Ullandhaug skole, blant annet skaterampe.
- Fin grøntforbindelse (og akebakke) mellom Bekketunet og det kjekke høydedraget med turstier, marker og klatretrær mellom Auglend skole og Haugåstunet – grei luftetur for de minste. Her er det også enkelt å gå videre mot Vannassen-området.
- Balløkke med bordtennisbord ved Michael Sars gate. Lenger vest, i retning motorveien, er det også lekeplasser i Kon Tiki-svingen og i Hans Egedes gate (rehabilitert 2013).
Området ved Kilden ble tidligere kalt ”Udstillingen”, her var den berømte/beryktede ”Hillevågsmarken” før, en skikkelig markedsplass med dyr og jordbruksvarer (og litt slåssing).
- Hillevåg Torg og det store trollet Hildur må du hilse på! Ved plenen er det et par lekeapparater, blant annet en fin kjettingskulptur som bør testes ut. Kjettingen har vært brukt på Ekofisk og peker ut mot Nordsjøen. Ildsjelen ”Haldor” har jobbet mye for tilrettelegging for lek og hygge her, nå er det på tide med en oppgradering?
- Ved Køhlers vei finner du en klassisk lekeplass, den gamle ”hovedlegeplassen” fra 1950. Den ligger like ved gamle Haugvaldstadminne, et av de eldste husene i Hillevåg fra 1700-tallet. Dette strøket er Hillevågs historiske sentrum.
-
Ved Hillevåg kirke og Vårlibakken ligger den gamle Sandvikgården med fine lekemuligheter og en super klatrestein – en klovstein kløyvd i to av lynet! Det er ofte hester her og. Stedet fungerer også som en kjekk liten akebakke vinterstid.
- God forbindelse til Kvaleberg skole og lekeområdet der gjennom ny undergang.
Åsen
Høyere opp på sørsiden av Haugåsveien ligger Åsen – et fint og rolig boligområde med god forbindelse til Vannassen via for eksempel Brattåsveien eller Øveråsveien.
- Finner du Ørnasteinen ved Solåsveien 8? Steinen er byens tredje største kampestein, et spennende innslag midt i bebyggelsen. Kampesteinene er resultater av isbreenes voldsomme arbeid for 12 000 år siden! Ørnasteinen markerte grensen mellom gårdene Bispeladegaard, Auglend og Ullandhaug før i tiden.
Foto: Pål Christensen
- Oppe på selve ”haugen” bak Blidensol og Bergåstjern (ser du vann der? Uansett et fint pausested!) er det flere åpne småmarker og stier som passer bra for ungelek.
- Fin og luftig forbindelse i stille gater mot Eikeberget og Nordlia. Stopp på den lille lekeplassen ved Knausen på veien, kanskje?
Maskinhuset ved Hillevågsveien 101 ved Skjeringen var i gamle dager endepunkt for bydelen (og rute 1 med trolleybussen fra byen). Eikeberget, et trivelig boligområde, troner mellom Åsen, Skjeringen og Kristianslyst. Der har du utsikt både vestover og østover og mye sol. Forbindelse ned til Gulaksveien. Det er en fin liten lekeskog på toppen i øst – med potensial til å bli enda bedre?
Fin er i hvert fall den nye turforbindelsen over kulverten i Skjeringen, med benker og utsiktspunkt, en buktende tursti, grønne plener, smekre veier og universell utforming! Nå er det endelig mulig – enkelt og kjekt – å ferdes mellom Mariero/Gandsfjorden og Vannassen.
Anbefales!
Foto: Pål Christensen
Sjøsiden
På nedsiden av Hillevågsveien vil vi spesielt trekke frem aktivitetsområdet rundt Kvaleberg skole. Skolens første bygning, et lite trehus, ble reist allerede i 1907. I dag har om lag 360 elever plass på den fine skolen.
- Sjekk ut alle lekemulighetene i skolegården (her er også det eldste skolemuseet i landet som fortsatt er i drift), apparatene, ballbingen og klatreveggen ved Kvalabergbanen. Mye bra her, og mer er på vei. Stavanger kommune har planer om opprustning av parkområdet.
- Felleskjøpets siloer rager som store landemerker – om ikke akkurat Onkel Skrues pengebinge, så er det i hvert fall mye inni dem, ca. 3000 tonn med råvarer (bygg, havre, hvete og andre ingredienser). Kan du gjette hvor høye siloene er? (Nesten 90 meter …)
- Under andre verdenskrig var det militærleir i området. Finner du et gult murbygg ved Bersagelveien 16? Det var vakttårnet i leiren, der det var over 1000 soldater!
Helt nede ved sjøen er det mindre liv enn før, men fra det sentrale Hillevåg er veien kort ned Hamneveien under jernbanebrua.
- Et av Hillevågs ytterpunkter i nord, Hillevågsholmen, er et morsomt lite turmål. Kanskje fiske eller vasse litt? Den lille toppen rager hele 5,7 moh. (!). Essos nedlagte anlegg litt lenger ute er i dag inngjerdet, men arealene kunne blitt/kan bli et fantastisk sjønært friområde for bydelen!
- Alle viktige plasser i verden har sin egen kai. Fra Kvalabergkaien kan du fiske stinter (bergnebb) og småkrabbe. Nyt panoramautsikten mot fjord og fjell.
- En finere gang- og sykkelvei i Consul Sigval Bergesens vei er under planlegging.
- Sommerhaugen litt lenger sør ved den nye, flotte korketrekkerbrua til sykkelstien har fin løvskog og en åpen slette på toppen som gjør det til et attraktivt grøntareal ved Solhøgda og Skjeringen. Det er tursti gjennom området og flere småstier på kryss og tvers. Blandingsskog, sopp, bær og fine lysninger.
- Et absolutt must er den nye sykkelstien, som stod ferdig høsten 2009, langs Gandsfjorden mellom Skretting og Mariero/Vaulen. Ypperlig for trilleturer, tusleturer med ungene eller (sparke)sykkeltur. Og kanskje en dukkert?
- Det er fint å ta en pause eller prøve fiskelykken på det lille neset ved Kråga eller på bryggene utenfor Mariero stasjon.
Mariero og Kristianslyst
Mariero og Kristianslyst – Viggo Voff påstår at stedene er oppkalt etter Kristian som hadde lyst, og Marie som bare ville ha ro, men kan vi stole på det? Det har nok mer med gamle gårder å gjøre. Dette er fredelige boligområder med flere lekeplasser. Nede ved Mariero stasjon kan du se rådyr, og utsynet mot fjorden og det nær 300 meter høye Lifjell er nydelig. Du kan også bedrive trainspotting og se på togene – lokaltog eller selveste Oslo-toget!
- Marieroalleen er en flott tusletur, med trær som nå er nesten 150 år gamle. Eldre parkanlegg ved Storflåtveien. Det er lekeplasser og blant annet klatrenett innimellom blokkene til Marieroalleen Borettslag langs Langflåtveien og gangstier bort mot Kråkebergveien, der det også er en lekeplass.
- Koselig boligområde med fredelige gater sør for Solhøgda. Lekeplass ved Bruvikbakken. Fint fjordgløtt!
- Mellom Lyse-bygget og Marieroparken er det en liten skog som kanskje kunne vært rustet opp? Her ligger Tyskerhålå, en hule i fjellet som var en del av et større anlegg under andre verdenskrig. Kanskje mammaen eller pappaen din ”gjekk gjønå Tyskerhålå uden lykt” da de var små? Området var landlig før, nå er det mer utbygd – men også lekeplasser følger med de nye boligprosjektene.
Det er en del næringsvirksomhet i området, men det er skjulte perler innimellom og god forbindelse bort mot Vaulen og opp til Vannassen.
- Gå for eksempel via den nye undergangen sør for høyblokka (et 17-etasjes landemerke i Stavanger sør) i Gulaksveien, der du også finner en fin lekeplass og fotballbane. Blåtoppveien og Finntoppveien (med lekeplass i enden) tar deg opp til Vannassen-området via flere kjekke gang- og sykkelstier.
For Vannassen se egen side her.
Galleri
Soner












