Tjensvoll, øvre og nedre, rommer masse kjekke lekeområder mellom den populære turstien rundt Mosvatnet og Morgedalsveien, Haugtussa og Ullandhaug, som har storslagen utsikt i alle himmelretninger!
Fra 1950 har Tjensvoll endret seg fra å bestå mest av gårder til å bli en tett bebygd del av byen. Mange på Tjensvoll ville nok gjerne hatt sin egen bydel, men siden 1987 har området vært en del av Hillevåg formelt sett. Det bor rundt 6000 mennesker på Tjensvoll, og det er et flott og sentralt sted å vokse opp.
Vi starter i det rolige boligområdet mellom Henrik Ibsens gate og Tjensvollveien. Strøket har dels eneboliger og dels de populære ”Stavanger-rekkehusene” fra tidlig 50-tall, spesielt i feltet overfor Mosvangen.
Lekeplass og fin liten mark ved Hans E. Kincks gate.
Vestenfor Solborg og Tellusveien og østenfor Madlamark ligger et interessant ”alternativt” turområde: Dette er velplanlagte gatedrag med fantastiske rusletur- og lekemuligheter. Innimellom tunene og smågatene er det lite trafikk og et mylder av mer eller mindre tilrettelagte aktivitetsplasser.
Lekeplasser, balløkker, klatrevegger, enger, småskoger, benker og bord. Blant annet fin miniskog med lekeapparater ved Hockeysvingen og lekeområder nede i Ishallveien og Sverre Farstadsvei. For å nevne noe. Ja, og i Solborgveien og Ole Reistads gate og flere andre steder ... ta en luftetur og se selv!
Sving innom kollen (kjekk akebakke om vinteren) og ”lekeplasstorget” ved Soltun-feltet, og videre til lekeplassene i Pollux gate, Castors gate og Orions gate … og opp til den grønne ”dalen” ved Plutosvingen, for eksempel.
Det er lett å utvide turene, opp til Ullandhaug eller bort til Hundremeterskogen på Madlamark-siden? Finner du Nasses sted og Brumms tenkested?
Viggo Voff liker seg godt her, med så mange lekeplasser, apparater og fotballbaner. Og ser du en liten tass i gul drakt, vet du at du er midt på Tjensvoll!
I bakken langs Morgedalsveien ligger det et fint grøntdrag med lekeplasser og akemulighet om vinteren. Veien markerer også bydelgrensen mot Madla.
Haugtussa lenger oppe er et boligprosjekt fra 1974-75 med flere lekeplasser – et kjekt sted å vokse opp. Lite trafikk, tun og smågater og gode boltreplasser som passer bra for vennetreff. Det er en stor lekemark øst for feltet og en balløkke midt i.
Jernaldergården
Ullandhauggården/Jernaldergården er et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden (ca. 350–550 e.Kr.). Her er mye kult for ungene, så dette er en fin luftetur – med beitesau og marker rundt langhusene, som er 12, 35 og 50 meter lange og laget av stein, jord og tre!
Det er ofte arrangementer her sommerstid, og i åpningstiden kan du leke i husene, lære å spinne tråd, tenne fyr med ildstål og flint, bake hellebrød, flette vennskapsbånd og mye annet (mot en liten kostnad).
Nydelig utsikt over Nord-Jæren og Hafrsfjord, der Harald Hårfagre i år 872 svingte sverdet og samlet Norge til ett rike. Be de voksne fortelle deg mer!